Blancolån

Blancolån är det bästa alternativet för personer som vill låna pengar, men saknar alltför mycket säkerhet eller en borgenär för lånet. Med ett blancolån behöver låntagaren alltså ingen säkerhet, utan det fungerar i princip som ett vanligt privatlån. Alltså ett lån där låntagaren får bestämma själv vad hen ska använda lånet till – utan någon säkerhet.

Storleken på blancolånen är något större än andra låneformer utan säkerhet, oftast brukar det variera mellan 10 000 kr och 500 000 kr och de har en återbetalningstid på uppemot 20 år. Men hur mycket låntagaren blir beviljat varierar beroende på deras förmåga att betala tillbaka lånet. Detta utvärderas genom en så kallad kreditprövning.

Blancolånets räntor brukar vara något högre jämfört mot andra låneformer. I synnerhet eftersom det inte krävs någon säkerhet av låntagaren. Men räntan kan variera beroende på låntagarens årsinkomst och betalningsanmärkningar. Vid blancolån är det viktigt att låntagaren har förmåga att betala tillbaka lånet, för annars riskerar sena inbetalningar att snabbt gå vidare till inkasso.

Vanliga frågor om blancolån

Vad är skillnad mellan blancolån och privatlån?

Banker använder frekvent termerna blancolån och privatlån. Men faktum är att de egentligen betyder detsamma. Numera kallas blancolån allt oftare för privatlån. Bägge har egentligen samma syfte, alltså ett en möjlighet för låntagare att låna pengar utan någon säkerhet och använda det för olika ändamål.

Vad är nackdelen med ett blancolån?

Den främsta nackdelen med blancolånet är att det är ett lån utan någon säkerhet. Således brukar lånebeloppet vara begränsat eftersom banken tar en hög risk. Den andra nackdelen är att avgifterna är högre och att räntan baseras på låntagarens kreditvärdighet, vilket gör det svårt att estimera kostnaden för lånet i förväg.

Vad är fördelarna med ett blancolån?

Dess främsta nackdel är även dess fördel, alltså att det är ett lån där låntagaren slipper ge någon säkerhet eller en borgenär för lånet. Således är det öppet för många typer av personer. Därtill får låntagaren använda pengarna till vilket ändamål som helst och lånet har en relativt lång återbetalningstid.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00