Effektiv ränta

När det kommer till att låna pengar är det viktigt att veta vad de olika begreppen som kommer i spel innebär. Låntagare vill kunna hitta den mest passande långivaren och det bästa lånet för den aktuella situationen. Det innebär att det behöver gå att jämföra olika lån och långivare. Den effektiva räntan är god hjälp i detta.

Kopplat till ett lån kommuniceras ofta en räntesats som egentligen motsvarar vad det kostar att låna pengar från långivaren. Den räntan ska betalas månadsvis tillsammans med tillhörande amorteringar. Men kopplat till ett lån tillkommer även andra avgifter, exempelvis uppläggningsavgifter och faktureringsavgifter. Som låntagare behöver samtliga kostnader vara tydliga för att se exakt vad lånet kommer kosta.

Den effektiva räntan innefattar samtliga kostnader som kommer med ett lån. Det vill säga även årliga avgifter och uppläggningsavgifter. De totala kostnaderna kopplade till ett lån räknas om till en procentsats av de lånade pengarna, vilket blir ett totalt värde på kostnaden per år. Den effektiva räntan gör att en låntagare enkelt jämför olika långivare på marknaden.

Vanliga frågor om effektiv ränta

Vad är skillnaden mellan listränta och effektiv ränta?

Listräntan är de räntesatser som en långivare har listade på sin hemsida. Ofta finns där räntor för olika bindningstider. Allt från fullt rörligt till bindningstider på ett par år. Dessa listräntor innefattar inte tillkommande avgifter till lånet. Den effektiva räntan innehåller alla avgifter och är alltså en totalkostnad.

Vilken långivare är bäst?

Vilken långivare som är bäst att använda är väldigt individuellt. Det beror på de individuella förutsättningarna och även på vad lånet ska använda till. När ett lån ska tecknas är det bra att använda en av de jämförelsesidor som finns på nätet där den effektiva räntan kan jämföras mellan olika aktörer.

Vad är en bra effektiv ränta?

Vad som ska anses som en bra effektiv ränta är olika mellan låntagare och även beroende på vad pengarna ska lånas till. Bostadslån har ofta lägre effektiv ränta då bostaden finns som säkerhet kopplad till lånet. Vilken ränta som erbjuds en låntagare beror även på bedömd betalningsförmåga.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00