Högkostnadskredit

Alla definierar högkostnadskredit olika, men i Sverige har vi faktiskt en lag som definierar precis vad en högkostnadskredit är för något. I Sverige är en högkostnadskredit en kredit som har en effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. En högkostnadskredit är med andra ord en kredit med en hög ränta.

Risken med högkostnadskrediter är påfallande. En högkostnadskredit i sig är inte farlig, om den hanteras och betalas rätt. Tyvärr är det vanligt att man blundar för lån och krediter, vilket när det kommer till högkostnadskrediter med hög ränta kan ge katastrofala effekter. Det är därför viktigt att alltid betala av högkostnadskrediter enligt avbetalningsplan.

Måste man av någon anledning ta en högkostnadskredit är det superviktigt att jämföra högkostnadskrediter och välja den som ger bäst villkor och lägst ränta. Det är däremot nästan ännu viktigare att högkostnadskrediten hanteras rätt och betalas av enligt avbetalningsplan så att räntan inte tickar iväg.

Vanliga frågor om högkostnadskrediter

Vilken högkostnadskredit är bäst?

Den bästa högkostnadskrediten är den med lägst ränta. Det är därför viktigt att jämföra bland högkostnadskrediter när man tecknar sådan. Även om räntan per definition alltid är hög när det gäller högkostnadskrediter är det att rekommendera att göra allt för att minimera räntan och därmed kostnaden för lånet.

Vilken ränta har högkostnadskrediter?

Högkostnadskrediter har en ränta på 30 % över referensräntan. Enligt lag är maxräntan en ränta på 40 procentenheter över referensräntan. Därför har högkostnadskrediter alltid en ränta på mellan 30 % och 40 % över referensräntan. Även om både 30 % och 40 % är höga räntor är det bra att jämföra.

Hur mycket kan man låna i högkostnadskrediter?

Hur mycket man får låna genom högkostnadskrediter beror på hur mycket man tjänat under tidigare deklarerade inkomstår, om man har några skulder i dagsläget samt eventuella betalningsanmärkningar. Det är bra att minimera högkostnadskrediter till vad man behöver även om man får ett erbjudande om att låna mycket.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00