Lån utan UC

Lån utan UC innebär att ett annat kreditupplysningsföretag än UC (tidigare Upplysningscentralen) gör en kreditupplysning på dig när du lånar pengar. Fördelen med detta är att en sådan upplysning inte påverkar din kreditvärdighet negativt vilket gör det lättare att beviljas ett lån, och dessutom till lägre ränta.

När du lånar pengar via UC lagras dina tidigare kreditupplysningar i ett register i 12 månader. Har du många upplysningar registrerade hos UC kan det komma att påverka din kreditvärdighet. Vid ett lån utan UC har kreditupplysningsföretagen dock inte tillgång till detta register vilket är varför det är lättare att bibehålla god kreditvärdighet och beviljas ett lån.

Det är upp till långivarna själva att bestämma vilket företag som ska göra upplysningen. Lån utan UC är framför allt vanligt inom snabblån och andra högkostnadskrediter, där Bisnode och Creditsafe är dominerande aktörer. Inom större lån är det nästan uteslutande UC som används i kreditprövningarna.

Vanliga frågor om lån utan UC

Kan jag låna pengar utan kreditupplysning?

Nej, det är inte möjligt att låna pengar utan någon kreditupplysning. Långivarna är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning på dig för att säkerställa att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att betala tillbaka lånet.

Hur mycket får jag låna utan UC?

Hur mycket du får låna utan UC varierar mellan olika långivare. De allra flesta långivarna som inte använder UC är verksamma inom smålån och andra typer av högkostnadskrediter där högsta lånebeloppet sällan överstiger 50 000 kronor.

Är andra kreditupplysningsföretag lika bra som UC?

Ja, oavsett vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder kan du vara säker på att det görs en omfattande och bra kontroll av din ekonomiska förmåga. Andra aktörer som Bisnode och Creditsafe har varit verksamma i branschen i många år, både i Sverige och utomlands. Creditsafe är exempelvis världens mest använda kreditupplysningsföretag.

Källor & vidare läsning

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0