Mikrolån

Mikrolån är ett begrepp som uppkom för ungefär 10 år sedan. Det startades egentligen för folk som lever fattigt, speciellt i drabbade utvecklingsländer. Dessa mikrolån ansågs kunna skapa möjligheter för entreprenörskap, ofta för kvinnor som har lite pengar. Mikrolån innebär alltså att kunder kan låna pengar utan någon slags säkerhet.

Som sagt så är definitionen av mikrolån ett mindre lån som ska kunna vara en hjälp på traven för människor som är bosatta i utvecklingsländer och som vill starta eget företag eller vara entreprenör. Det kunde handla om kvinnor som lånade pengar för att till exempel investera i datorer. Idag betyder mikrolån detsamma som snabblån/sms lån.

Mikrolån betyder alltså om små lån som betalas ut väldigt snabbt. Återbetalningstiden på dessa små lån är dock kort med väldigt hög ränta. Dessa mikrolån innebär oftast ingen säkerhet och det görs ingen koll hos UC som är ett av dem största kreditupplysningsföretagen. Det kanske låter problemfritt men det är inte ett bra alternativ långsiktigt.

Vanliga frågor om mikrolån

Vem kan få mikrolån?

Vem som helst kan egentligen få ett mikrolån idag. Det tas dock av kunder som har en ganska ansträgd ekonomi och som inte kan få ett privat lån eller annat lån på en vanlig bank. Aktörer som ger ut mikrolån har inte strikta krav på vem som kan ansöka.

Nackdelar med mikrolån?

Mikrolån kan låta bra för stunden men det finns några nackdelar som kommer med på köpet. Det kan nämligen bli dyrare än vad man har tänkt sig. Speciell man om tar ett mikrolån för att betala av ett annat lån. Räntorna blir då skyhöga och skulden kan vara högre än vad den var innan.

Vad är det för skillnad på mikrolån och vanligt privatlån?

Det finns några skillnader mellan mikrolån och privatlån. Ett mikrolån handlar om mindre summor mellan 1000-10000kr medans privatlån är betydligt högre. Mikrolånet har lägre återbetalningstid 30 dagar och betalningstiden för privatlån är oftast mellan 1-20 år. Förutom det så är räntan mycket högre på mikrolån än privatlån.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0