Privatlån

Det finns många olika typer av lån på marknaden idag. Samtliga typer har olika villkor så det är viktigt att veta vilken som passar bäst vid vilket tillfälle. Denna sammanställning går igenom vad ett så kallat privatlån innebär och i vilka situationer som detta kan vara en god idé att använda.

Ett privatlån kan även kallas för ett lån utan säkerhet. Om dessa jämförs med exempelvis bolån, så är bolån lån med säkerhet. Vid ett bolåns tecknande så kommer bostaden som lånet ska användas till att registreras som säkerhet kopplad till lånet. Om låntagaren inte kan betala av lånet enligt plan så har långivaren rätt att utkräva säkerheten.

Privatlånet innehåller alltså ingen säkerhet i sitt avtal. Det innebär att ingenting av värde kan utkrävas av långivaren vid utebliven avbetalning. Långivaren kan enbart driva betalningskravet mot kunden. Vid behov så långt som till inkasso och Kronofogden.

På grund av avsaknad av säkerhet i lånet har privatlån högre ränta än exempelvis ett bostadslån.

Vanliga frågor om privatlån

Vem kan teckna ett privatlån?

Eftersom ett privatlån tecknas utan en ingående säkerhet som garanti så är det en enskild kunds specifika betalningsförmåga som bedöms. Vid en låneförfrågan görs en kreditprövning för att bedöma hur mycket pengar kunden bör kunna låna. Kreditvärdigheten kommer även styra vilken ränta som kunden kommer få på sitt lån.

Vad kan ett privatlån användas till?

Eftersom ett privatlån tecknas utan säkerhet kan det användas till precis vad som helst. Anledningen till att en kund vill låna pengar behöver i de flesta fall inte anges vid en förfrågan. Det kan alltså vara allt från konsumtion till resor eller annat som pengarna ska användas till.

Vilka aktörer erbjuder privatlån?

De flesta kreditgivarna erbjuder privatlån i någon form. Allt ifrån de stora bankerna till nischade nätaktörer finns tillgängliga för att låna ut pengar enligt denna lånetyp. Vilken aktör som en kund bör välja är individuellt. Det är en god idé att använda någon av jämförelsesidorna på nätet för att hitta bästa alternativ.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00