Hypotekslån

Ett hypotekslån är en form av pant där objektet inte har överlämnats till långivaren. Objektet som ges i pant är vanligtvis en bostad, fastighet eller mark. Genom att ta ett hypotekslån får långivaren rätten att sälja exempelvis bostaden för att få tillbaka sina pengar, om man inte kan betala av sina räntor och amorteringar.

Det som är utmärkande för ett hypotekslån är att låntagaren får behålla bankens säkerhet i sin ägo under låneperioden. Det är först när du inte längre kan betala av dina räntor och amorteringar som banken utnyttjar sin rätt till sin pant, och då kan gå in och kräva att bostadens säljs för att få tillbaka sina pengar.

Hypotekslån är väldigt vanligt om man ska renovera, vilket i sin tur ökar värdet på bostaden och därmed ger avkastning längre fram. Det är med andra ord ett bra sätt att finansiera sin renovering på om man inte själv har pengarna. Detta då pengarna fortfarande är fast i huset, och du garanterat kommer kunna betala tillbaka.

Vanliga frågor om hypotekslån

Är ett hypotekslån bra?

Ett hypotekslån är bra då det oftast är det billigaste lånet man kan få. Eftersom banken har en säkerhet kan de erbjuda låga räntor, då deras risk är liten. Kan man inte betala tillbaka lånet tar de bara ut sin säkerhet, och får därmed tillbaka sina utlånade pengar.

Hur mycket får man hypotekslåna?

Med ett hypotekslån kan man oftast låna upp till 65 % av bostadens värde. Olika banker kan erbjuda olika lånetak. Om du lånar för att renovera kan du efter renoveringen omvärdera din bostad, vilket i sin tur leder till att du kan ta ut ett större hypotekslån efter renovering.

Vad är räntan på hypotekslån?

Räntan på ett hypotekslån varierar beroende på bank, säkerhet och hur mycket man tänkt låna. Hypotekslån ger i regel lägst ränta, och kan variera från allt mellan 1 till 5 procent. Det är alltid fördelaktig att jämföra olika bankers räntesatser innan man beslutar sig för ett lån.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00