Snabblån

Det finns många begrepp på lånemarknaden så det är viktigt att kunna hålla isär vad dessa innebär. Ett begrepp som förekommer ofta är snabblån. Dessa lån kallas ibland också SMS-lån, telefonlån, mikrolån, internetlån och korttidskrediter. De olika varianterna kan ha vissa mindre skillnader men innebär på det stora hela samma sak.

Ett snabblån innebär som namnet antyder ett lån som ges snabbt. En kund kan få ett lån på en viss summa pengar genom att exempelvis skicka ett sms till en kreditgivare. En snabb kreditprövning görs då och svar skickas inom några minuter. Behöver en kund få tillgång till en summa pengar snabbt kan detta vara ett sätt.

Snabblån är ofta lån på mindre pengasummor och avbetalningstiden är ofta relativt kort. Ibland ska dessa till och med betalas tillbaka inom trettio dagar. Sett till låneperioden är därför räntan högre än vanliga lån och avgifterna högre. Det kan alltså totalt sett vara kostsamt att ta ett snabblån i jämförelse med den summa som lånats.

Vanliga frågor om snabblån

Vad är beloppsgränsen för snabblån?

Beloppsgränsen för snabblån varierar mellan olika kreditgivare. Vissa erbjuder snabblån på upp till flera hundra tusen. Det vanligaste är dock att en kund inte lånar mer än kring 50 000 vid ett snabblån. För varje låneförfrågan görs en kreditprövning så kreditgivaren kommer enbart ge en kund lån inom den bedömda betalningsförmågan.

När är det bra att ta ett snabblån?

Ett snabblån har fördelen med korta handläggningstider. En kund får ofta svar inom ett par minuter. Det gör att det snabbt går att fatta ett köpbeslut om någon möjlighet dykt upp. Det kommer däremot att kosta mer än att spara ihop pengarna för köpet i förväg.

Vad händer om kunden inte kan betala tillbaka?

Ett snabblån har ofta kort avbetalningsplan. Det vanligaste är att lånet ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Om en kund inte kan betala tillbaka lånet enligt avtal så kommer förseningsavgifter att läggas på den väntande betalningen. Om betalning ändå inte görs kan ärendet komma att lämnas till inkasso.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0