Utgående moms

Enkelt beskrivet är utgående moms en mervärdesskatt. Mervärdesskatten eller den utgående momsen, läggs på den slutliga summan av ett köp av tjänster eller varor. Du har säkert sett att det står +25 % moms på ditt kvitto, detta är den utgående momsen som du får betala när du köper tjänster eller varor.

Om du är en företagare kan du se vad som är utgående och ingående moms genom att hålla koll på vilken ”riktning” fakturorna går. Om du säljer varor eller tjänster lägger du på moms på den slutgiltiga summan, men om du köper varor eller tjänster har säljaren lagt på moms som du får betala.

Om du har ett eget företag ska momsen redovisas antingen en gång om året, en gång i kvartalet eller varje månad. När momsen ska redovisas får du bestämma själv när du öppnar ditt företag, om du inte redovisar momsen kan du få en förseningsavgift från Skatteverket, därför är det viktigt att ha koll på momsen.

Vanliga frågor om utgående moms

Vad betyder inklusive moms?

Inklusive moms betyder att summan du ska betala redan innehåller momsen. Du kanske har fått en faktura på 200 kronor som du ska betala och det är inklusive moms, då är momsen inräknad i dessa 200 kronor, du behöver alltså inte betala något mer än dessa 200 kronorna.

Vad betyder exklusive moms?

Exklusive moms betyder att det slutgiltiga priset inte innehåller någon moms. När det står exklusive moms läggs momsen oftast till när du betalar, till exempel vid ett internet köp. Du kanske handlar för 300 kronor och då står det 300 kronor exklusive moms, då kommer momsen sedan läggas till på dessa 300 kronor.

Jag har ett företag, måste jag redovisa moms?

Ja du som har ett företag ska alltid redovisa momsen om du säljer varor eller tjänster. När du ansöker om att bli godkänd för F-skatt och att bli momsregistrerad får du bestämma själv om du vill redovisa momsen en gång i månaden, en gång i kvartalet eller per år.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0